Novi, 46. broj "Gračaničkog glasnika" biće predstavljen u četvrtak (13. decembra) u 11.00 sati u prostorijama Narodne biblioteke "Dr. Mustafa Kamarić" u Gračanici. DOBRODOŠLI! ... Više...Manje...

Novi "Gračanički glasnik" upravo izlazi iz štampe.

Uskoro promocija!
... Više...Manje...

3 months ago

Gračanički glasnik

1.septembar se obilježava kao Dan 111./221. gračaničke brigade.Tim povodom su organizovane projne aktivnosti. Prvo je upriličen prijem za ratne komadante u kabinetu načelnika općine.
Potom je na Centralnom spomen obilježju je izvršeno polaganje cvijeća, odavanje počasti te je održan i historijski čas.
Prisutnima se prvi obratio Općinski načelnik Nusret Helić dok je čas historije održao komandant Smajil Mešić.
Večeras će u mjesnij zajednici Buk biti otkriveno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima.
Organizator je Općina Gračanica u saradnji sa Koordinacijom boračkih udruženja.
... Više...Manje...

3 months ago

Gračanički glasnik

4 months ago

Gračanički glasnik

Iskrene čestitke svim našim čitateljima i prijateljima! ... Više...Manje...

U središtu zbivanja - Gračanica
... Više...Manje...

4 months ago

Gračanički glasnik

Na današnji dan prije ravnih 140 godina Gračanica je bila poprište teške bitke u kojoj su bošnjačke snage pod vodstvom pljevaljskog muftije Mehmed Vehbi ef. Šemsekadića nanijele težak poraz austrougarskoj okupacionoj vojsci pod komandom grofa Szapáry-a, prisilivši je na uzmicanje prema Doboju. Gračanica je tom prilikom, nakon što je 4. augusta pala pod okupaciju - postala prvi i jedini oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini tokom dvoipomjesečnog otpora Bošnjaka daleko nadmoćnijoj austrougarskoj okupacionoj sili.

Opširnije o ovim događajima, čitajte u radu E. Šakovića, objavljenom u 26. broju Gračaničkog glasnika (bit.ly/2MeuoI9), a preporučujemo i izvorni austrougarski izvještaj o borbi, kojeg je priredio dr. Azem Kožar, objavljen u 3. broju našeg časopisa (bit.ly/2nwTa7a).
... Više...Manje...

4 months ago

Gračanički glasnik

NEŠTO NOVO! U četvrtak 16. 08. 2018. organiziramo turističko-kulturni događaj pod nazivom "Ljetna kulturna tura", u okviru kojeg ćemo posjetiti i obići nacionalni spomenik Staru džamiju u Sokolu. Prelijepi ambijent "bosanske sobe", kojeg su u višestoljetnoj zgradi uredile vrijedne članice Udruženja žena "Gradina" Soko, ugostio je izložbu fotografija Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, koja je nastala tokom prošlogodišnjeg foto-safarija u Gračanici. Razgledat ćemo izložbu i upoznati se sa historijom najstarije očuvane građevine u okolini Gračanice, prve džamije u ovome kraju i nekadašnjeg srednjovjekovnog dvora Kotromanića. PRIJEVOZ JE OSIGURAN I BESPLATAN - polazak sa parkinga ispred Pravoslavne crkve, u 18.30 sati. DOBRODOŠLI! ... Više...Manje...

4 months ago

Gračanički glasnik

Obilježavanje 7. augusta - Dana pobjede na Visu

(Prilog dopisnika RTV TK Fahrudina Kurtovića)

youtu.be/fDNS9odAGfoyoutube.com
... Više...Manje...

4 months ago

Gračanički glasnik

Sutra će biti održana ovogodišnja završna dova na planini Ratiš, jednom od najstarijih i najpoznatijih tradicionalnih dovišta sjeveroistočne Bosne. Dove na ovome mjestu održavaju se svakog ponedjeljka - od prvog ponedjeljka po Jurjevu (6. maja) do prvog ponedjeljka po Aliđunu (2. augusta). Više o ovom lokalitetu i tradiciji dovišta pročitajte u radu mr. sc. Rusmira Djedovića objavljenom u 21. broju Gračaničkog glasnika (www.gracanickiglasnik.ba/arhiva/broj-2111/). ... Više...Manje...

4 months ago

Gračanički glasnik

Danas (04. 08. 2018.) započinje obilježavanje Dana pobjede na Visu i 24. godišnjice bitke u kojoj su jedinice Armije RBiH (Operativne grupe 2) oslobodile najviši vrh planine Trebave.

Od 12.30 sati Udruženje "Veterani rata 212/222 Bosanske oslobodilačke brigade Gračanica, Lukavac i Doboj Istok" organizira druženje boraca uz čas historije na lokalitetu Visa. Od 17.00 sati započinje malonogometni turnir, dok je u 18.00 druženje boraca u organizaciji ODB Gračanica.

Sutra (05. 08.) od 12.00 sati na lokalitetu Visa je narodno veselje; u 13.00 je turnir u odbojci na pijesku, a od 19.00 završne utakmice malonogometnog turnira.

Glavna manifestacija je u utorak, 07. 08. 2018. - uz čas historije, prigodna obraćanja, te polaganje cvijeća na Spomen-obilježju na Visu.
... Više...Manje...

5 months ago

Gračanički glasnik

Članak iz današnjeg "Avaza" o promociji historijske monografije Malešića (autor: Hasan Čalić): ... Više...Manje...

5 months ago

Gračanički glasnik

Sa promocije knjige "Malešići kod Gračanice: historijska monografija"

Radio Gracanica
“Vrijedna knjiga, monografija “Malešići kod Gračanice” biće uručena svakom domaćinstvu u ovom selu” rekao je predsjednik Vijeća MZ Malešići Ibrahim Hasić najavljujući večerašnju promociju.
... Više...Manje...

5 months ago

Gračanički glasnik

Sutra u 18.00 sati u holu O.Š. Malešići održat će se promocija knjige "MALEŠIĆI KOD GRAČANICE - Historijska monografija", autora dr. Omera Hamzića i mr. Edina Šakovića. Promotori su: prof. dr. Izet Šabotić i prof. dr. Edin Mutapčić. Dobrodošli! ... Više...Manje...

6 months ago

Gračanički glasnik

Našim čitateljima i prijateljima, kao i svim vjernicima islamske vjere upućujemo najiskrenije čestitke u povodu Ramazanskog Bajrama. Bajram šerif mubarek olsun!youtube.com ... Više...Manje...

6 months ago

Gračanički glasnik

Sa promocije 45. broja "Gračaničkog glasnika"

(fotografije: Hasan Čalić)
... Više...Manje...

6 months ago

Gračanički glasnik

Promocija novog, 45. broja "Gračaničkog glasnika" održat će se u ponedjeljak 11. juna 2018. u 18.00 sati, u dershani Osman-kapetanove medrese u Gračanici.

Tema promocije je "Patriotska liga BiH na području Gračanice i Sjeveroistočne Bosne", a gosti su dr. Salih Kulenović i Dževad Tosunbegović.

DOBRODOŠLI!
... Više...Manje...

7 months ago

Gračanički glasnik

Radio Gracanica
Danas je u organizaciji Sportskog saveza Gračanica organizovan marš na Zečev gaj. Velika kolona , uglavnom učenica i učenika MSŠ i Gimnazije pohodila je mjesto jedne od najznačajnijih bitaka za odbranu Općine Gračanica.
... Više...Manje...

7 months ago

Gračanički glasnik

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 25. MAJA - DANA ODBRANE OPĆINE GRAČANICA

Četvrtak, 24. maj:
- 09:00: Memorijalni marš “Zečev gaj 2018”. Okupljanje i polazak ispred Centralnog spomen-obilježja Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. [10.30: dolazak na Zečev gaj, polaganje cvijeća i čas historije]
- 17.30: Premijera dokumentarnog filma “Bajbaga – heroj bez ordenja”, velika sala BKC-a.

Petak, 25. maj:
- 12:30: Tevhid i dova za šehide, Ahmed-pašina džamija u Gračanici;
- 14:00: Polaganje cvijeća na Centralnom spomen-obilježju 1992.-1995.;
- 14:15: Akademija u povodu 25.maja - Dana odbrane općine Gračanica, Velika sala BKC-a;
- 20:00 - Zajednički iftar, plato ispred Medrese (u slučaju kiše, foaje BKC-a).
... Više...Manje...

7 months ago

Gračanički glasnik

IN MEMORIAM: NESIB SUMAN | U Gračanici je jučer u 84. godini života preminuo Nesib Suman, ugledni privrednik i društveni djelatnik. Pripadao je generaciji prvih gračaničkih učitelja i prosvjetitelja. Radio je u četverogodišnjoj osnovnoj školi u Babićima, istaknuvši se i u radu tamošnjeg mjesnog narodnog odbora. Od osnivanja Narodnog univerziteta, 1959. godine, postavljen je za direktora ove prve javne ustanove za obrazovanje i kulturu, koja je u svom sastavu objedinjavala Narodnu biblioteku, kino, centar za kulturu i obrazovanje, te radio-stanicu. Na čelu narodnog univerziteta je ostao sve do 1975. godine. Kao čovjek vrlo širokih interesovanja, sa velikim iskustvom u prosvjeti, 1975. godine raspoređen je na dužnost sekretara Samoupravne interesne zajednice (SIZ) osnovnog obrazovanja u Gračanici, a nakon nekoliko godina ogledao se i u privredi, kao direktor gračaničke štamparije i Modne konfekcije "Olimp". Za njegovog mandata izgrađeni su novi moderni pogoni te firme u industrijskoj zoni Gračanice. Bio je aktivan u i političkom životu općine (jedno vrijeme potpredsjednik Skupštine opštine i sekretar Opštinskog komiteta SK BiH). Svojim radom i djelovanjem ostavio je dubok trag u kulturnoj historiji rodnoga grada. ... Više...Manje...

7 months ago

Gračanički glasnik

Sinoć je, u 51. godini života, ovozemaljski svijet napustio Muhamed Dautović, pjesnik iz Sokola, saradnik "Gračaničkog glasnika". Rijetko se ko toliko radovao kada bi vidio svoje priloge otiskane na stranicama našega časopisa, kako se Muhamed radovao. Bio je skroman, nenametljiv, iskreni zaljubljenik pisane riječi.

Pisao je još od svojih osnovnoškolskih dana. Već kao srednjoškolac bio je aktivan u gračaničkom Književnom klubu "Vidici", objavljujući stihove na stanicama zbornika koje je ovaj klub izdavao. Po završetku srednje škole, odlazi za poslom u Zagreb, gdje djeluje u Književnom klubu "Otokar Keršovani". Nastupao je na više manifestacija i pjesničkih susreta, uključujući "Zagrebačka jutra poezije". Posljednjih godina, bio je aktivan u Bošnjačkoj zajednici kulture "Preporod". Stihove je, osim u "Gračaničkom glasniku", objavljivao i u Zborniku "Šapat provincije", te časopisima "Amanet" i "Avlija".

Rahmetullahi 'alejhi!
... Više...Manje...

7 months ago

Gračanički glasnik

O gračaničkom Konaku - iz jučerašnjeg "Avaza" ... Više...Manje...

8 months ago

Gračanički glasnik

7. april - datum rođenja dr. Mustafe Kamarića: tim povodom, učenici gračaničke Gimnazije koja nosi ime ovog istaknutog intelektualca izveli su prigodan performans.

www.youtube.com/watch?v=uhoD0FrrLlgyoutube.com
... Više...Manje...

8 months ago

Gračanički glasnik

Danas se navršava ravnih 110 godina od rođenja Šefika Bešlagića (1908.-1990.), historičara umjetnosti i konzervatora, jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih naučnih radnika i istraživača, koji je najveći doprinos dao istraživanju srednjovjekovnih stećaka. Manje je poznato da je pet godina svog života, na početku radnog vijeka, Bešlagić proveo u Gračanici, na službi učitelja. Za to vrijeme je ostavio vidnog traga u kulturnom i društvenom životu ovoga grada. Isticao se u radu kulturno-prosvjetnog društva "Gajret", sportskog Sokolskog društva, kao i Sreskog vakufsko-mearifskog povjerenstva Gračanica. Njegovom zaslugom je zabilježena i od zaborava sačuvana narodna predaja o Ahmed-paši Budimliji, najvećem gračaničkom vakifu.

Opširnije o Bešlagićevim godinama u Gračanici čitajte u članku iz našeg 42. broja: gracanickiglasnik.ba/wp-content/uploads/2016/12/Pages-from-gg42-11.pdf
... Više...Manje...

9 months ago

Gračanički glasnik

U magazinu "STAV" objavljena je zanimljiva priča o srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice: ... Više...Manje...

9 months ago

Gračanički glasnik

Radio Gracanica
Povodom Dana nezavisnosti večeras je u foajeu BKC-a otvorena izlozba slikara Gordane Mehmedović, Enesa Kavgića i Nisada Hamzića pod nazivom “M4”. U narednih sedam dana možete pogledati izložene slike a u međuvremenu uživajte u video glaeriji koju smo za Vas priredili
... Više...Manje...

9 months ago

Gračanički glasnik

Iz današnjeg "Avaza": arheološko područje Korića Han, (ne)zaštićeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i neiskorišteno kulturno blago koje propada... ... Više...Manje...

9 months ago

Gračanički glasnik

10 months ago

Gračanički glasnik

Iz današnjeg "Avaza": ... Više...Manje...

11 months ago

Gračanički glasnik

Arhivski snimak RTV Gračanice - priredio: Fahrudin Kurtovićyoutube.com ... Više...Manje...

11 months ago

Gračanički glasnik

Jučer je u Kulturnom centru džemata Rašljeva održano prigodno predavanje na temu "Prošlost i kulturna baština našeg zavičaja", na kome su učestvovali dr. sc. Omer Hamzić, mr. sc. Rusmir Djedović i prof. Edin Šaković, MA.

Nakon pozdravnih riječi imama džemata Rašljeva, Ibrahim ef. Hadžiomerovića, te glavnog imama Medžlisa IZ Gračanica, Smaje ef. Mustafića, izlagači - osnivači i članovi redakcije "Gračaničkog glasnika" - prisutnim su džematlijama i mještanima govorili o različitim aspektima prošlosti i kulturnog naslijeđa širega područja Rašljeve. Prof. Edin Šaković je ukazao na stariju prošlost i nastanak same Rašljeve; mr. sc. Rusmir Djedović je govorio o materijalnom i duhovnom naslijeđu ovoga kraja (od dovišta Ratiš preko stare džamije do fenomena tzv. izvorne muzike), dok je dr. Omer Hamzić poseban naglasak stavio na jednog od znamenitih Rašljevčana, nekadašnjeg učitelja i društveno-političkog aktivistu Ibrahima Hasanbegovića.
... Više...Manje...

11 months ago

Gračanički glasnik

Sinoć je iznenada na Ahiret preselio Adnan Mašić, privrednik i dugogodišnji prijatelj i podržavalac "Gračaničkog glasnika". Dženaza će se obaviti danas u 14.20 ispred Drafnićke džamije. Rahmetullahi 'alejhi!Dzenaza danas u 14: 20 na Drafnicima. ... Više...Manje...

11 months ago

Gračanički glasnik

youtube.com ... Više...Manje...

11 months ago

Gračanički glasnik

Svim našim čitateljima i prijateljima iskrene čestitke i sve najbolje u novoj, 2018. godini!

[Arhivski snimak Fahrudina Kurtovića, ratnog reportera RTVG]youtube.com
... Više...Manje...

12 months ago

Gračanički glasnik

Učenici sa međunarodne razmjene u posjeti gračaničkoj Zavičajnoj muzejskoj zbirciZavičajnu muzejsku zbirku su proteklog vikenda posjetili srednjoškolci koji u okviru učeničke razmjene (realizirane posredstvom međunarodne organizacije AFS Intercultural Programs, u saradnji sa Udruženjem "Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini") borave u našoj zemlji.

Srednjoškolci Gaia i Sofia iz Italije, te Begum i Mikail iz Turske, smješteni pri Lokalnom odjeljenju AFS u Tuzli, željeli su da se upoznaju sa kulturno-historijskom baštinom i bogatom poviješću Gračanice, u čemu svjedoče i eksponati izloženi u okviru stalne postavke Zavičajne muzejske zbirke. Poseban utisak na njih su ostavili podaci i svjedočanstva o dugoj tradiciji multikulturalizma u Gračanici, koji je bitan dio kako lokalnog identiteta ovoga grada, tako i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Inače, domaćini su bili volonteri iz Gračanice - učenice i učenici koji su prethodno i sami boravili na višemjesečnim razmjenama u Danskoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj i Češkoj. Poslije obilaska Zavičajne muzejske zbirke, ova grupa je posjetila i gračaničke "Terme", kao i neka druga mjesta u gradu.
... Više...Manje...

12 months ago

Gračanički glasnik

Uz 21. decembar, Dan rudara, pogledajte kratki film "Halal para", rađen po tekstu Nedžada Ibrišimovića - posvećen "rudarima koji su živote ostavili u jami i na pragu otadžbine..."

www.youtube.com/watch?v=aj6QkoVi-q4Posvećeno rudarima koji su živote ostavili u jami i na pragu otadžbine. Ovaj kratki film je u konačnici jedna vjerodostojna, pitka i emotivna priča koja gled...
... Više...Manje...

12 months ago

Gračanički glasnik

Promocija 44. broja "Gračaničkog glasnika" - reportaža Fahrudina Kurtovića (RTV TK):

www.youtube.com/watch?v=D-2qiJEWNjkyoutube.com
... Više...Manje...

12 months ago

Gračanički glasnik

Promovisan novi broj Časopisa za kulturnu historiju “Gračanički glasnik

Dvadesetak novih radova, priloga i članaka predstavljeno je sinoć čitalačkoj publici u Gračanici u sklopu promocije novog broja Časopisa za kulturnu historiju “Gračanički glasnik”.

Radovi su razvrstani u već ustaljene rubrike “Povodom”, “Teme”, “Prošlost”, “Građa”, “Zavičaj” i “Riječ”, uz “Listove gračaničkog kalendara” kao svojevrsna hronika lokalne zajednice koju ovaj časopis ispisuje od svojih početaka 1996. godine.
Sadržaj novoga broja predstavio je mr. Edin Šaković, član redakcije, ukazujući na neke od objavljenih priloga iz oblasti lokalne i kulturne historije, kulturne baštine, te književnosti.
Tema promocije bile su kratke priče Mirsada Čamdžića, dugogodišnjeg radijskog novinara i autora dokumentarnih TV-reportaža, koji se na stranicama “Gračaničkog glasnika” po prvi put predstavio svojim proznim stvaralaštvom. O njemu je govorila mr. sc. Fatima Bećarević, članica redakcije, uz čitanje odabranih priča i izvoda iz recenzija, a prisutnima se obratio i sam autor.
Mirsad Čamdžić piše po motivima, sadržaju i načinu obrade autentičnu i dosta originalnu kratku priču, dopadljivu po jednostavnosti i poruci čitaocu, te najčešće utemeljenu na stvarnim događajima i likovima, koje autor zahvaljujući svom iskustvu i senzibilitetu uspijeva uobličiti u zanimljiv, a nerijetko i uzbudljiv literarni izraz. Njegova proza je, stoga, primjer konkretizacije principa izmirenja dokumentarističkog i estetskog, odnosno prerastanja faktografskog u umjetničko – istaknuto je na promociji “Gračaničkog glasnika”.
Inače, “Gračanički glasnik”, koji u produkciji Izdavačke kuće “Monos” u kontinuitetu izlazi dvaput godišnje (početkom ljeta i početkom zime), čitateljima je osim u tiskanoj formi dostupan i online, putem web-stranice www.gracanickiglasnik.ba.
... Više...Manje...

Bosanski kulturni centar Gračanica u saradnji s Izdavačkom kućom "Monos" organizira PROMOCIJU 44. BROJA Časopisa za kulturnu historiju "Gračanički glasnik". Promocija će se održati U PONEDJELJAK 11. 12. 2017. u 18.00 sati, u Bosanskom kulturnom centru u Gračanici (prostorija Šah kluba). Tema promocije: "Bez nišana" - priče Mirsada Čamdžića.

Dobrodošli!
... Više...Manje...

Našim čitateljima i prijateljima želimo sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine, najavljujući ujedno i novi, 44. broj "Gračaničkog glasnika" koji upravo izlazi iz štampe. ... Više...Manje...