7. april - datum rođenja dr. Mustafe Kamarića: tim povodom, učenici gračaničke Gimnazije koja nosi ime ovog istaknutog intelektualca izveli su prigodan performans.

www.youtube.com/watch?v=uhoD0FrrLlgyoutube.com
... Više...Manje...

Danas se navršava ravnih 110 godina od rođenja Šefika Bešlagića (1908.-1990.), historičara umjetnosti i konzervatora, jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih naučnih radnika i istraživača, koji je najveći doprinos dao istraživanju srednjovjekovnih stećaka. Manje je poznato da je pet godina svog života, na početku radnog vijeka, Bešlagić proveo u Gračanici, na službi učitelja. Za to vrijeme je ostavio vidnog traga u kulturnom i društvenom životu ovoga grada. Isticao se u radu kulturno-prosvjetnog društva "Gajret", sportskog Sokolskog društva, kao i Sreskog vakufsko-mearifskog povjerenstva Gračanica. Njegovom zaslugom je zabilježena i od zaborava sačuvana narodna predaja o Ahmed-paši Budimliji, najvećem gračaničkom vakifu.

Opširnije o Bešlagićevim godinama u Gračanici čitajte u članku iz našeg 42. broja: gracanickiglasnik.ba/wp-content/uploads/2016/12/Pages-from-gg42-11.pdf
... Više...Manje...

2 months ago

Gračanički glasnik

U magazinu "STAV" objavljena je zanimljiva priča o srednjovjekovnom gradu Sokolu kod Gračanice: ... Više...Manje...

2 months ago

Gračanički glasnik

Radio Gracanica
Povodom Dana nezavisnosti večeras je u foajeu BKC-a otvorena izlozba slikara Gordane Mehmedović, Enesa Kavgića i Nisada Hamzića pod nazivom “M4”. U narednih sedam dana možete pogledati izložene slike a u međuvremenu uživajte u video glaeriji koju smo za Vas priredili
... Više...Manje...

2 months ago

Gračanički glasnik

Iz današnjeg "Avaza": arheološko područje Korića Han, (ne)zaštićeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i neiskorišteno kulturno blago koje propada... ... Više...Manje...

2 months ago

Gračanički glasnik

3 months ago

Gračanički glasnik

Iz današnjeg "Avaza": ... Više...Manje...

3 months ago

Gračanički glasnik

Arhivski snimak RTV Gračanice - priredio: Fahrudin Kurtovićyoutube.com ... Više...Manje...

3 months ago

Gračanički glasnik

Jučer je u Kulturnom centru džemata Rašljeva održano prigodno predavanje na temu "Prošlost i kulturna baština našeg zavičaja", na kome su učestvovali dr. sc. Omer Hamzić, mr. sc. Rusmir Djedović i prof. Edin Šaković, MA.

Nakon pozdravnih riječi imama džemata Rašljeva, Ibrahim ef. Hadžiomerovića, te glavnog imama Medžlisa IZ Gračanica, Smaje ef. Mustafića, izlagači - osnivači i članovi redakcije "Gračaničkog glasnika" - prisutnim su džematlijama i mještanima govorili o različitim aspektima prošlosti i kulturnog naslijeđa širega područja Rašljeve. Prof. Edin Šaković je ukazao na stariju prošlost i nastanak same Rašljeve; mr. sc. Rusmir Djedović je govorio o materijalnom i duhovnom naslijeđu ovoga kraja (od dovišta Ratiš preko stare džamije do fenomena tzv. izvorne muzike), dok je dr. Omer Hamzić poseban naglasak stavio na jednog od znamenitih Rašljevčana, nekadašnjeg učitelja i društveno-političkog aktivistu Ibrahima Hasanbegovića.
... Više...Manje...

3 months ago

Gračanički glasnik

Sinoć je iznenada na Ahiret preselio Adnan Mašić, privrednik i dugogodišnji prijatelj i podržavalac "Gračaničkog glasnika". Dženaza će se obaviti danas u 14.20 ispred Drafnićke džamije. Rahmetullahi 'alejhi!Dzenaza danas u 14: 20 na Drafnicima. ... Više...Manje...

3 months ago

Gračanički glasnik

youtube.com ... Više...Manje...

4 months ago

Gračanički glasnik

Svim našim čitateljima i prijateljima iskrene čestitke i sve najbolje u novoj, 2018. godini!

[Arhivski snimak Fahrudina Kurtovića, ratnog reportera RTVG]youtube.com
... Više...Manje...

4 months ago

Gračanički glasnik

Učenici sa međunarodne razmjene u posjeti gračaničkoj Zavičajnoj muzejskoj zbirciZavičajnu muzejsku zbirku su proteklog vikenda posjetili srednjoškolci koji u okviru učeničke razmjene (realizirane posredstvom međunarodne organizacije AFS Intercultural Programs, u saradnji sa Udruženjem "Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini") borave u našoj zemlji.

Srednjoškolci Gaia i Sofia iz Italije, te Begum i Mikail iz Turske, smješteni pri Lokalnom odjeljenju AFS u Tuzli, željeli su da se upoznaju sa kulturno-historijskom baštinom i bogatom poviješću Gračanice, u čemu svjedoče i eksponati izloženi u okviru stalne postavke Zavičajne muzejske zbirke. Poseban utisak na njih su ostavili podaci i svjedočanstva o dugoj tradiciji multikulturalizma u Gračanici, koji je bitan dio kako lokalnog identiteta ovoga grada, tako i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Inače, domaćini su bili volonteri iz Gračanice - učenice i učenici koji su prethodno i sami boravili na višemjesečnim razmjenama u Danskoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj i Češkoj. Poslije obilaska Zavičajne muzejske zbirke, ova grupa je posjetila i gračaničke "Terme", kao i neka druga mjesta u gradu.
... Više...Manje...

4 months ago

Gračanički glasnik

Uz 21. decembar, Dan rudara, pogledajte kratki film "Halal para", rađen po tekstu Nedžada Ibrišimovića - posvećen "rudarima koji su živote ostavili u jami i na pragu otadžbine..."

www.youtube.com/watch?v=aj6QkoVi-q4Posvećeno rudarima koji su živote ostavili u jami i na pragu otadžbine. Ovaj kratki film je u konačnici jedna vjerodostojna, pitka i emotivna priča koja gled...
... Više...Manje...

4 months ago

Gračanički glasnik

Promocija 44. broja "Gračaničkog glasnika" - reportaža Fahrudina Kurtovića (RTV TK):

www.youtube.com/watch?v=D-2qiJEWNjkyoutube.com
... Više...Manje...

4 months ago

Gračanički glasnik

Promovisan novi broj Časopisa za kulturnu historiju “Gračanički glasnik

Dvadesetak novih radova, priloga i članaka predstavljeno je sinoć čitalačkoj publici u Gračanici u sklopu promocije novog broja Časopisa za kulturnu historiju “Gračanički glasnik”.

Radovi su razvrstani u već ustaljene rubrike “Povodom”, “Teme”, “Prošlost”, “Građa”, “Zavičaj” i “Riječ”, uz “Listove gračaničkog kalendara” kao svojevrsna hronika lokalne zajednice koju ovaj časopis ispisuje od svojih početaka 1996. godine.
Sadržaj novoga broja predstavio je mr. Edin Šaković, član redakcije, ukazujući na neke od objavljenih priloga iz oblasti lokalne i kulturne historije, kulturne baštine, te književnosti.
Tema promocije bile su kratke priče Mirsada Čamdžića, dugogodišnjeg radijskog novinara i autora dokumentarnih TV-reportaža, koji se na stranicama “Gračaničkog glasnika” po prvi put predstavio svojim proznim stvaralaštvom. O njemu je govorila mr. sc. Fatima Bećarević, članica redakcije, uz čitanje odabranih priča i izvoda iz recenzija, a prisutnima se obratio i sam autor.
Mirsad Čamdžić piše po motivima, sadržaju i načinu obrade autentičnu i dosta originalnu kratku priču, dopadljivu po jednostavnosti i poruci čitaocu, te najčešće utemeljenu na stvarnim događajima i likovima, koje autor zahvaljujući svom iskustvu i senzibilitetu uspijeva uobličiti u zanimljiv, a nerijetko i uzbudljiv literarni izraz. Njegova proza je, stoga, primjer konkretizacije principa izmirenja dokumentarističkog i estetskog, odnosno prerastanja faktografskog u umjetničko – istaknuto je na promociji “Gračaničkog glasnika”.
Inače, “Gračanički glasnik”, koji u produkciji Izdavačke kuće “Monos” u kontinuitetu izlazi dvaput godišnje (početkom ljeta i početkom zime), čitateljima je osim u tiskanoj formi dostupan i online, putem web-stranice www.gracanickiglasnik.ba.
... Više...Manje...

4 months ago

Gračanički glasnik

Bosanski kulturni centar Gračanica u saradnji s Izdavačkom kućom "Monos" organizira PROMOCIJU 44. BROJA Časopisa za kulturnu historiju "Gračanički glasnik". Promocija će se održati U PONEDJELJAK 11. 12. 2017. u 18.00 sati, u Bosanskom kulturnom centru u Gračanici (prostorija Šah kluba). Tema promocije: "Bez nišana" - priče Mirsada Čamdžića.

Dobrodošli!
... Više...Manje...

5 months ago

Gračanički glasnik

Našim čitateljima i prijateljima želimo sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine, najavljujući ujedno i novi, 44. broj "Gračaničkog glasnika" koji upravo izlazi iz štampe. ... Više...Manje...

6 months ago

Gračanički glasnik

Sutra, u Donjoj Orahovici: ... Više...Manje...

6 months ago

Gračanički glasnik

Na današnji dan 1995. godine...youtube.com ... Više...Manje...

7 months ago

Gračanički glasnik

Bujrum! ... Više...Manje...

7 months ago

Gračanički glasnik

Učesnici 30. Međunarodnog savjetovanja "Arhivska praksa", koje se održava u Tuzli, jučer su posjetili Gračanicu, gdje im je domaćin bio BKC. Nakon obilaska grada i kulturno-historijskih spomenika, te prigodne prezentacije o Gračanici, gosti su pogledali izložbu umjetničke fotografije "FotoBiH 2017" (koja je u organizaciji Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH postavljena u Zavičajnoj muzejskoj zbirci), a potom i posjetili Staru bosansku kuću u Varoši, gdje su ih ugostile članice Udruženja "Gračaničko keranje". ... Više...Manje...

7 months ago

Gračanički glasnik

Sutra (u subotu 23. 09. 2017.) u Gračanici će se od 18.30 sati održati izložbe najbolje umjetničke fotografije BiH: u 18.30 izložba omladinske selekcije Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH u foajeu BKC-a, te u 19.00 izložba najboljih fotografija Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH u Zavičajnoj muzejskoj zbirci. Izložbe se organiziraju u okviru obilježavanja jubilarnih 50. Dana fotografije BiH, koji se ove godine održavaju u Gračanici, 27. i 28. septembra.SUBOTA, 23. 09. 2017. od 18.30 - izložba najbolje umjetničke fotografije BiH.

- U 18.30 izložba omladinske selekcije Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH u foajeu BKC-a;

- u 19.00 izložba najboljih fotografija Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH u Zavičajnoj muzejskoj zbirci.

Izložbe se organiziraju u okviru obilježavanja jubilarnih 50. dana fotografije BiH, koji se ove godine održavaju u Gračanici, 27. i 28. septembra.

DOBRODOŠLI!
... Više...Manje...

7 months ago

Gračanički glasnik

U povodu 94. godišnjice rođenja Danka Grlića, jednog od najznačajnijih filozofskih autora u bivšoj Jugoslaviji, BKC Gračanica organizira prigodan "Razgovor s povodom", na kome ćemo se prisjetiti ličnosti i djela ovog znamenitog intelektualca, Gračanlije po rođenju. O Danku Grliću govorit će: Edin Šaković (Gračanica) i Edi Bokun (Tuzla). PONEDJELJAK (18. 09.) U 11.00 SATI, PROSTORIJE BIBLIOTEKE. ... Više...Manje...

7 months ago

Gračanički glasnik

UZ MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI: Dolaskom Osmanlija u Bosnu, pismenost kao ranija privilegija višega staleža i rijetkih obrazovanih ljudi postaje daleko masovnija - osobito u gradskim naseljima, koja postaju kulturno-prosvjetna središta. Tako je bilo i u Gračanici, gradu u kome je postojalo desetak mekteba, tri medrese i više javnih i privatnih biblioteka. Gračanica je bila i centar prepisivačke djelatnosti: u njoj se spominje par desetaka prepisivača, uz veći broj kolekcionara i vakifa rukopisnih djela. Neka od njih su sačuvana sve do danas, poput ovog kaligrafski ispisanog rukopisa iz kolekcije Zavičajne muzejske zbirke u Gračanici. ... Više...Manje...

8 months ago

Gračanički glasnik

Turistička patrola TK u posjeti općini GračanicaJučer su u posjeti općini Gračanica boravili članovi “Turističke patrole” Tuzlanskog kantona, koji su obišli neke od atrakcija i lokacija na području naše općine pogodne za razvoj turizma.

Projekt “Turističke patrole” pokrenulo je Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, u cilju otkrivanja turističkih vrijednosti, potencijala i resursa koje bi se u narednom periodu mogle iskoristiti ili unaprijediti. Članove patrole čine službenici Ministarstva, Turističke zajednice TK, te nadležnih kantonalnih javnih ustanova i organizacija. Projekt se realizira u saradnji sa relevantnim službama i osobama iz lokalnih zajednica, posjetama i obilascima svake od 13 općina našeg kantona.

Po dolasku u Gračanicu, gosti su najprije posjetili Zavičajnu muzejsku zbirku, gdje su se upoznali sa bogatim kulturnim naslijeđem i tradicijom gračaničkog kraja, nakon čega su obišli lokaciju gradskog parka ispred Općine, sa spomenicima u blizini. Nakon toga, upriličen je prijem u uredu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Gračanica, Nihada Krajinovića, koji je goste upoznao sa osnovnim podacima o općini i aktuelnim stanjem vezanim za oblast turizma. Obilazak je nastavljen posjetom staroj bosanskoj čardakliji u Varoši, nacionalnom spomeniku BiH, gdje su ljubazne članice Udruženja “Gračaničko keranje” predstavile vijekovnu tradiciju ove vrste ženskoga ručnog rada, kao vrijednoga vida nematerijalne kulturne baštine po kojoj je Gračanica prepoznatljiva. Nakon toga, “Turistička patrola” je produžila ka izletištu Vis, prirodnoj atrakciji koja u posljednjih par godina zaživljava kao glavno općinsko izletište. Poslije kratkog obilaska Visa i druženja sa učesnicima omladinskog kampa koji se tu upravo održava, članovi Patrole su nastavili put do Sokola, uvjerivši se, nažalost, u neiskorišteni potencijal ovoga mjesta, sa historijskom Starom džamijom, te ruševinama srednjovjekovnog grada do kojeg danas ne postoji javni pristup. “Turistička patrola” se zatim uputila natrag u Gračanicu, u obilazak čaršije i kulturno-historijskih spomenika u centru grada (Sahat-kula, Bijela džamija i Osman-kapetanova medresa), da bi posjeta bila okončana na gračaničkim “Termama” – kao jednome od najznačajnijih turističkih resursa ne samo za općinu Gračanica, već i cjelokupan Tuzlanski kanton.

Članove “Turističke patrole” je pratila i ekipa RTV Tuzlanskog kantona, koja snima i posebnu emisiju posvećenu turističkim potencijalima ovog dijela Bosne i Hercegovine (emisija se emitira ponedjeljkom u 21.00 sat na RTV TK, u repriznom izdanju subotom od 9.00).

Predstavnici lokalne zajednice u Gračanici bili su: Erhad Brkić (Općina Gračanica), Edin Šaković (BKC Gračanica) i Ermin Grbić (Turistička agencija “Nermaris”).
... Više...Manje...

10 months ago

Gračanički glasnik

Našim čitateljima, prijateljima i svima koji se raduju današnjem danu upućujemo najsrdačnije čestitke. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN! ... Više...Manje...

11 months ago

Gračanički glasnik

www.gracanickiglasnik.ba/aktuelni-broj/broj-4323/

U srijedu 24. maja u sali Muzičke škole u Gračanici obavljena je promocija novog, 43. broja Časopisa za kulturnu historiju “Gračanički glasnik”. Novi broj je tematski je posvećen 25. maju 1992. godine i odbrani Gračanice, a promocija je organizovana u okviru programa obilježavanja 25. maja – Dana odbrane općine Gračanica. Moderator promocije bila je mr. sc. Fatima Bećarević. Kao počasni gost skupa, prisutnima se prvo obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Gračanica Nihad Krajinović i čestitao Redakciji na istrajnosti u projektu „Gračanički glasnik“, sa kojim je, kako je rekao i sam odrastao, zajedno sa svojom generacijom, u posljednjih dvadesetak godina. Od gostiju, promociji su prisustvovali i ratni komandanti gračaničkih brigada Armije Bosne i Hercegovine, Smajil Mešić i Tarik Nuhanović, ratni načelnik policije Faruk Huskanović, te pukovnik Ibrahim Nurkić, ratni načelnik Opštinskog štaba TO i kasnije Operativne grupe 2 (OG-2) Armije BiH, koji je bio glavni uvodničar na ovom skupu.

U ovom broju dominiraju tekstovi, posvećeni obilježavanju Dana odbrane općine Gračanica i 25.godišnjici čuvene bitke na Zečevom gaju, 25. 5. 1992., koja je imala ogromno značenje za dalji tok odbrambeno-oslobodilačkog rata na ovom prostoru.
U vezi sa temom broja, glavni i odgovorni urednik Časopisa prof. dr. Omer Hamzić, obraćajući se skupu rekao je i ovo: „Čitav autorski tim našeg časopisa, uložio je veliki napor, da te sudbonosne događaje rasvijetliti sa svih strana i situira ih u historijski kontekst. Uređujući ovaj broj našeg Časopisa, želio sam napraviti jednu vjerodostojnu i objektivnu historijsku čitanku u kojoj će biti trajno zabilježene činjenice o tako značajnim događajima iz naše bliske prošlosti. Riječ je o pokušaju historijske objektivizacije vrlo osjetljivih pitanja. Vjerujte da to nije bio ni malo lahak posao. Još uvijek su bolne rane i još uvijek su prisutne jake emocije kad se spominju ti događaji, još su prisutne mnoge kontroverze i različite interpretacije. Zato nam je, u pristupu ovoj još uvijek osjetljivoj temi i konačnom uobličavanju objavljenih tekstova, bila dragocjena pomoć i podrška nekoliko najodgovornijih vojno-političkih rukovodilaca ove općine iz tog perioda, koji su bili i neposredni sudionici u donošenju mnogih teških odluka. Posebno ističem veliku pomoć i podršku koju nam je u tome pružio pukovnik Ibrahim Nurkić, kojem dugujemo zaista veliku zahvalnost.“

Osim prof. dr. Omera Hamzića i pukovnika Ibrahima Nurkića, svoje tekstove na promociji su predstavili: Faruk Delić, Rusmir Djedović, Senahid Kahrimanović i Edin Šaković.

Zaključujući promociju, Uredništvo Časopisa je, zbog značaja teme, i potrebe da se ispričaju nove činjenice o tim događajima javno pozvalo nadležne organe, u prvom redu općinske službe, i boračke organizacije da na ovu temu u narednom periodu, u prigodnom terminu organizuju poseban Okrugli sto ili stručnu raspravu, s ciljem da se prošire saznanja o tim događajima, nakon čega bi se štampala posebna knjiga i ispravile eventualne greške koje su se, eventualno, potkrale u ovim tekstovima.

Uredništvo „Gračaničkog glasnika“ će rado ustupiti organizatorima sve ove prezentirane materijale koji mogu poslužiti kao dobra podloga za organizaciju i raspravu na takvom jednom skupu.
... Više...Manje...

11 months ago

Gračanički glasnik

Večeras, u 18.00 u sali Muzičke škole. Dobrodošli!U srijedu 24. maja u 18.00 sati, u sali Muzičke škole, održat će se promocija 43. broja "Gračaničkog glasnika":

Tema promocije: 25. maj 1992. godine i odbrana Gračanice. Govore: autori priloga i gost promocije, Hazim Vikalo - predsjednik Ratnog predsjedništva općine Gračanica.

DOBRODOŠLI!
... Više...Manje...

11 months ago

Gračanički glasnik

U srijedu 24. maja u 18.00 sati, u sali Muzičke škole, održat će se promocija 43. broja "Gračaničkog glasnika":

Tema promocije: 25. maj 1992. godine i odbrana Gračanice. Govore: autori priloga i gost promocije, Hazim Vikalo - predsjednik Ratnog predsjedništva općine Gračanica.

DOBRODOŠLI!
... Više...Manje...

11 months ago

Gračanički glasnik

U okviru programa obilježavanja 25. maja, Dana odbrane općine Gračanica, U SRIJEDU 24. MAJA u 18.00 sati u sali muzičke škole održat će se PROMOCIJA 43. BROJA "GRAČANIČKOG GLASNIKA", tematski posvećenog 25. maju 1992. godine. ... Više...Manje...

11 months ago

Gračanički glasnik

U petak 19. maja, u 17.00 sati u sali Muzičke škole održat će se promocija monografije "Muzička škola u Gračanici: povodom 40. godišnjice od osnivanja", autora Miralema Mejremića. Promotori su prof. dr. Omer Hamzić i mr. Edin Šaković.

Promocija se organizira u okviru programa obilježavanja 40 godina Muzičke škole u Gračanici, koji se nastavlja koncertom u velikoj sali BKC-a u 19.00 sati.

Dobrodošli!
... Više...Manje...

12 months ago

Gračanički glasnik

Od 1934. godine 26. redžeb pod Hidžretskom kalendaru (dan uoči mubarek-noći Lejletu-l-mi'radž) obilježava se kao DAN VAKIFA - u sjećanje na isti datum 943. hidžretske, tj. 1537. godine po gregorijanskom kalendaru kada je najveći bosanski vakif Gazi Husrev-beg osnovao svoj znameniti vakuf, ali i sjećanje na sve vakife u Bosni i Hercegovini i njihova plemenita djela.

Dan vakifa, koji ove godine pada 23. aprila, prigoda je da se sjetimo i najvećeg gračaničkog vakifa: AHMED-PAŠE BUDIMLIJE.

Kao graditelj glavne gradske džamije, sahat-kule, hamama, mekteba i brojnih drugih javnih i urbanih sadržaja, Ahmed-paša je za Gračanicu nesumnjivo bio ono što je Gazi Husrev-beg za Sarajevo. A radi se ipak o zagonetnoj ličnosti, koja je u jednome vremenu i historijskom trenutku prisilno gurnuta u zaborav i potisnuta iz javne memorije ove sredine. Tu uspomenu je pokušao oživjeti Rusmir Djedović, serijom članaka u ratnome listu "Biljeg vremena". Ovom prigodom, prenosimo te članke o Ahmed-paši Budimliji - najvećem i najznačajnijem gračaničkom vakifu:
... Više...Manje...

1 years ago

Gračanički glasnik

U povodu obilježavanja 15. aprila, Dana armije, sutra u 20.00 sati u Dershani Osman-kapetanove medrese biće održana javna tribina "Kako smo pobijedili agresore". Uvodničar je general-major Fikret Muslimović, saradnik našeg Časopisa.

Dobrodošli!Bujrum..
... Više...Manje...

„Gračanički glasnik“ kao dobar primjer savremenog pristupa izučavanju lokalne historije – jedna od tema Međunarodne naučne konferencije na Filozofskom fakultetu u Tuzli (održane 7. 4. 2017.)

Kao najvažniji događaj u okviru manifestacije Dani Filozofskog fakulteta u Tuzli, 7. aprila 2017. na tom fakultetu održana je Međunarodna naučna konferencija na temu „Savremeni izazovi i perspektive društvenih i humanističkih studija“. Na konferenciji je nakon plenarne, na devet odvojenih sesija (po naučnim disciplinama koje se izučavaju na fakultetu) prezentirano oko 140 naučnih i stručnih radova od preko 170 autora širokog spektra disciplina društvenih i humanističkih nauka iz Bosne i Hercegovine iz svih država prostora bivše Jugoslavije. Po broju prijavljenih radova to je najveća ikada na Univerzitetu u Tuzli održana naučna konferencija. Uz dobru organizaciju koju su ispoljili domaćini, prema ocjeni učesnika, Konferencija je ostvarila svoj glavni cilj: prezentacija dostignuća iz područja društvenih i humanističkih studija, međusobna razmjenu znanja, iskustava i ideja, intenziviranje saradnje između institucija i organizacija, te nalaženje zajedničkih rješenja za probleme sa kojima se susreće savremeno društvo.

U okviru 6. sesije „Historija“ tematizirano je pitanje „Savremeni pristupi historiografije Bosne i Hercegovine, sa posebnim osvrtom na lokalnu historiografiju, njene domete i perspektive.“ Od prezentiranih 7 naučnih radova (i 9 učesnika), ističemo rad prof. dr. Izeta Šabotića (Filozofski fakultet u Tuzli) pod naslovom „Modaliteti i savremeni pristup u izučavanju lokalne historije – na primjeru časopisa „Gračanički glasnik“ kao uvodnu temu za ovu sesiju. U svom prilogu prof. Šabotić je dao kratak osvrt na dostignuća ovog časopisa, koji izlazi u kontinuitetu od 1996. godine (dva broja godišnje), njegov doprinos historijskoj nauci i dobroj praksi u izučavanju kulturne historije manjih zajednica i područja. U tom smislu, autor je dao niz komplimenata uredništvu i redakciji, koja više od dvije decenije „nosi“ ovaj projekat. To se moglo čuti i u diskusiji i konačno u zaključcima ove sesije u kojim se „Gračanički glasnik“ ističe kao dobar primjer edukacije, informisanja i edukacije, ali i očuvanja i njegovanja kulturno-historijske baštine u lokalnim zajednicama
... Više...Manje...

Prilog RTV TK o izložbi "Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva Tuzlanskog kantona" otvorenoj u BKC-u u Gračanici u povodu obilježavanja 7.aprila - Dana oslobođenja Gračanice u Drugom svjetskom ratu.

Izložba se može pogledati naredne dvije sedmice u foajeu Bosanskog kulturnog centra svakog radnog dana od 8.30 do 15.30 sati.youtube.com
... Više...Manje...

J.U. Arhiv TK i Društvo arhivskih zaposlenika TK u saradnji sa J.U. BKC Gračanica u povodu 7. aprila, Dana oslobođenja Gračanice u II. svj. ratu, organiziraju izložbu "Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva Tuzlanskog kantona".

Svečano otvaranje izložbe predviđeno je u petak u 16.50 sati u foajeu Bosanskog kulturnog centra u Gračanici.

DOBRODOŠLI!
... Više...Manje...